objavi na
pozareport.si

forum

Petek, 29. november 2013 ob 06:57

Filliju se je utrgalo, potem ko je uvidel, da Kobal ne bo dobil 40 jurjev!
Generalni direktor RTV Slovenija na seji nadzornega sveta izgubil živce, metal papirje po mizi, potem pa sejo kakor protestno zapustil
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Marko Filli je živce izgubil potem, ko je videl, da Boris Kobal in kompanija ostajajo brez projekta.
Na četrtkovi seji nadzornega sveta RTV Slovenija je žal prišlo do bizarnega incidenta. Po navedbah naših virov se je generalnemu direktorju RTV Marku Filliju "utrgalo", izgubil je živce in začel metati papirje naokoli ter predčasno zapustil sejo.
O tem je nekaj že poročal tednik Reporter, seje nadzornega sveta pa so - za razliko od sej programskega sveta RTV - praviloma zaprte za javnost.
No, kaj se je pravzaprav dogajalo ... Člani nadzornega sveta so obravnavali tako imenovani PPN 2014, programsko-produkcijski načrt javnega zavoda RTV Slovenija za prihodnje leto, ki ga je pred dvevi sicer že potrdil programski svet. Med tako imenovanimi "razvojnimi projekti", ki se financirajo iz prodaje delnic Eutelsata v lasti RTV, je Marko Fili predložil tudi programski projekt TV Kopra z naslovom "TV Poper - vrnitev odpisanih". Ta projekt, katerega glavna akterja sta Sergej Verč in Boris Kobal, bi javno televizijo stal 170 tisoč evrov.
Toda pozor, od zapisanega zneska bi si Kobal, Verč in še dva druga avtorja med seboj razdelili praktično vse, kar 152 tisoč evrov?!
KOBAL JE PRISESAN NA RTV
Mimogrede, Boris Kobal, "upokojeni" nekdanji direktor Mestnega gledališča Ljubljanskega, je finančno tako rekoč "prisesan" na javni zavod RTV Slovenija. Prek svojega društva Kulturno umetniško društvo pod topoli je samo prek raznoraznih državnih kulturnih institucij v minulih petih letih po javno dostopnih podatkih Supervizorja zaslužil 338 tisoč evrov, od tega 77 tisoč samo na RTV Slovenija. Boris Kobal za nastopanje v sobotnem televizijskem kvizu Moja Slovenija (vodi ga Mario Galunič), mesečno "potegne" okoli 3 tisoč evrov.
Ko pa so člani nadzornega sveta sprejeli stališče, da pri projektu "vrnitve TV Popra" res ne gre za noben "razvojni projekt", je Marko Filli, kot rečeno, izgubil živce, zahteval ponovno glasovanje o Kobalu & Co., česar pa nadzorniki - niso sprejeli. Direktor Filli je bil "tako jezen", da članom nadzornega sveta ni hotel obrazložiti naslednjega, sicer že znanega projekta "italijanskega dela" koprske televizije - Čezmejna televizija, in je tudi na glas rekel, da ga ne bo obrazložil. Zato nadzorni svet ni podprl niti Čezmejne televizije, potem pa je Filli zapustil sejo.
Brez potrebne prisotnosti generalnega direktorja je nadzorni svet pozneje odrekel podporo tudi projektu madžarskega dela RTV Lendava, čeprav so člani nadzornega sveta (sprva) nameravali dati "zeleno luč" za oba manjšinska projekta, Čezmejno televizijo in RTV Lendava.
Odziv generalnega direktorja RTV Marka Fillija še čakamo.
KAKO POROČA DELO?!
Pri tem je zanimivo, kako selektivno ter posledično netočno je o incidentu na seji nadzornega sveta poročala novinarka Dela Klara Škrinjar, sicer tudi podpredsednica Društva novinarjev Slovenije. Svojemu članku je dala naslov "Manjšine na RTV ostale brez denarja," pri tem pa je gladko zamolčala, kako in zakaj je Marko Filli kobajagi "protestno" zapustil sejo nadzornega sveta ...
 
ODMEVI
Odziv generalnega direktorja RTV Slovenija mag. Marka Fillija
na zapise v medijih
Zaradi zapisov nekaterih medijev, da je generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli protestno zapustil sredino sejo Nadzornega sveta RTV Slovenija, posredujemo odziv generalnega direktorja in dodata pojasnila o dogajanju na sredini seji.
Protest generalnega direktorja je izhajal iz neargumentirane in arbitrarne odločitve nekaterih nadzornikov, prisotnih na seji, da ne podprejo predlaganih razvojnih projektov za obe manjšini in za zamejske Slovence, potem ko so potrdili prav vse projekte Radia in Televizije Slovenije. In to kljub temu, da je pred začetkom obravnave razvojnih projektov generalni direktor članom Nadzornega sveta pojasnil, da je o programskem pomenu razvojnih projektov, ki so bili popolnoma skladni s sprejetimi merili, že odločal Programski svet na ponedeljkovi seji. Naloga nadzornikov pa je, da skladno s svojim pravilnikom o razvojnih projektih o njih odločajo s finančnega vidika.
Poleg tega pa je generalni direktor člane Nadzornega sveta na seji pred glasovanjem tudi opomnil, da so bili na sejo vabljeni zgolj predlagatelji projektov z Radia in Televizije Slovenija, ne pa tudi predlagatelji projektov iz Regionalnega RTV-centra Koper-Capodistria, Regionalnega RTV-centra Maribor in MMC, kar bo otežilo morebitno dodatno pojasnjevanje in obrazložitev projektov.
Hkrati tudi ni res, da razvojni projekti za obe manjšini in za zamejske Slovence niso dobili podpore zaradi odsotnosti generalnega direktorja na seji Nadzornega sveta. Generalni direktor je sejo protestno zapustil po zavrnitvi projektov - ene od manjšin in zamejskih Slovencev, po njegovem odhodu pa je Nadzorni svet odločal o še več razvojnih projektih, zavrnil pa samo razvojni projekt druge manjšine. Tudi sicer generalni direktor niti na seji Programskega sveta niti Nadzornega sveta ni podajal obrazložitev o nobenem razvojnem projektu, saj je bilo to v pristojnosti predlagateljev projektov.
Služba za odnose z javnostjo
RTV Slovenija

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marku Filliju Sergej Verč Boris Kobal KOBAL JE PRISESAN NA RTV Mario Galunič KAKO POROČA DELO?! <u>novinarka Dela</u> Klara Škrinjar Odziv generalnega direktorja RTV Slovenija mag. Marka Fillija na zapise v medijih Služba za odnose z javnostjo rtv slovenija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Filliju se je utrgalo, potem ko je uvidel, da Kobal ne bo dobil 40 jurjev!