objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 2. februar 2012 ob 07:06

Ministrska kvota Janeza Janše. Menda sta lahko ziher samo Černač in Turk
Če bo Žiga Turk postal minister, bo vsak drugi iz pobude Resetirajmo Slovenijo pristal v novi Janševi vladi
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Zvonko Černač, poslanec in podpredsednik SDS, ter Žiga Turk, profesor informatike na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, sicer pa nekdanji minister za razvoj v prejšnji vladi Janeza Janše, sta po naših informacijah doslej "edina zanesljiva" kandidata za ministre iz kvote SDS, ki naj bi jih jutri dopoldne javnosti predstavil nov predsednik vlade Janša. Še danes pa naj bi se okoli kadrovskih zadev dokončno uskladili štirje predsedniki in predsednica koalicijskih strank Janševe vlade. No, danes ob sedmih zvečer se bo sestal tudi svet Državljanske liste Gregorja Viranta in odločil o njihovem kandidatu za ministra za pravosodje in javno upravo, kar smo poročali že včeraj, v članku Virantov drugi minister.
Zvonko Černač naj bi tako postal minister za notranje zadeve, ki mu potem, ko je včeraj na seji državnega sveta propadel predlog za veto na spremembe zakona o vladi, pripada tudi resorna pristojnost nad državnim tožilstvom. V opozicijskih krogih Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov je prav zaradi Černača precej pripomb, sicer pa Zvonku Černaču nekateri cinično pravijo tudi "Milan Cvikl iz SDS," karkoli naj bi že to pomenilo.
Žiga Turk pa naj bi prevzel "združeno" ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, kjer je še nekaj dni nazaj kot glavna kandidatka za ministrico figurirala profesorica nemščine in angleščine Mojca Škrinjar, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport, ko ga je še vodil Milan Zver. Postavitev Žige Turka za ministra ni presenečenje, saj velja za enega od ključnih intelektualcev in strategov SDS. Nekateri tudi ocenjujejo, da bi se Žiga Turk lahko počasi "oddaljil" od Janševe stranke, če ne bi postal minister, potem ko ni bil izvoljen za poslanca. In če bo Žiga Turk res postal minister, bo to že drugi minister (poleg Janeza Šušteršiča, ki prevzema ministrski resor za finance) iz četverice tako imenovanih "resetirancev", kjer sta bila prvotno zraven še Matej Lahovnik in Marko Pavliha. Spomnimo, novopečeni predsednik državnega zbora Gregor Virant se je pobudi "Resetirajmo Slovenijo" pridružil šele v drugi fazi.
Zanimivo je tudi, da posamezni kandidati za ministre že nekaj časa živahno kadrujejo svoje državne sekretarje, čeprav še sami ne vedo, ali bodo sploh postali ministri. Tako prihaja do skoraj komičnih situacij, saj po Ljubljani veselo "krožijo" bodoči državni sekretarji, po več na en ministrski resor, ki jim funkcije obljubljajo različni kandidati za ministre enega in istega resorja ... Znotraj vladne koalicije je sicer dogovorjeno, da si vsak minister lahko izbere svojo najožjo ekipo, vključno z državnim sekretarjem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zvonko Černač Žiga Turk Janeza Janše Virantov drugi minister Milan Cvikl Mojca Škrinjar milan zver Janeza Šušteršiča matej lahovnik marko pavliha Gregor Virant

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ministrska kvota Janeza Janše. Menda sta lahko ziher samo Černač in Turk