objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 18. januar 2012 ob 17:39

Preobrat! Durs je kazensko ovadil Jankovića, pogojni mandatar Marko Voljč!
Davčna uprava naj bi Zorana Jankovića sumila številnih kaznivih dejanj, od oškodovanja upnikov do pranja denarja. Ovadba menda prispela na tožilstvo, policijo in komisijo za preprečevanje korupcije
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik republike Danilo Türk po novem za mandatarja predlaga Marka Voljča, nekdanjega predsednika uprave Nove ljubljanske banke, zdaj člana uprave belgijske bančno-zavarovalniške skupine KBC, solastnice NLB. Toda Marko Voljč naj bi predsedniku Türku dal samo pogojno soglasje. Voljč naj bi kandidiral samo v primeru, če bi dobil dovolj široko soglasje političnih strank. Predsednik republike Türk je na na hitro sklicani popoldanski tiskovni konferenci še dejal, da je to zdaj stvar odločitve parlamentarnih strank in da Marko Voljč še ni njegov uradni kandidat za mandatarja.
Toda zgodba z bankirjem Markom Voljčem in Zoranom Jankovićem, ki je po vsem sodeč "odstopil" od kandidature za mandatarja, naj bi imela pravo "trilersko" ozadje. Nekdanji ljubljanski župan in lider Pozitivne Slovenije naj bi namreč včeraj izvedel, da je vrhovno državno tožilstvo pred nekaj dnevi zoper njega, Zorana Jankovića, prejelo kazensko ovadbo davčne uprave, ki je, tako vsaj trdijo naši viri, Janković "politično ne more preživeti."
Kazensko ovadbo Dursa zoper Zorana Jankovića naj bi prejeli tudi policija in komisija za preprečevanje korupcije.
Po naših informacijah je za kazensko ovadbo že v soboto izvedel Milan Kučan, menda od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Takrat naj bi za ovadbo izvedel tudi predsednik republike Türk. Kučan in Türk naj bi takoj začela iskati "nadomestilo" za Jankovića, slednji pa naj bi si včeraj vzel čas za premislek preko noči. Danes zjutraj naj bi Danilo Türk kazensko ovadbo pokazal tudi Jankoviću, in Zoran Janković je klonil. Izrazil je pripravljenost podpreti Voljča in se odpovedal ministrskemu stolčku v vladi. Marku Voljču naj bi telefonirala tako Kučan kot Türk, menda pa tudi Janković.
Po dosedanjih informacijah naj bi Durs nekdanjega ljubljanskega župana sumil storitve številnih kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja oškodovanja upnikov, davčne zatajitve, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pranja denarja. Spomnimo, davčni inšpektorji že nekaj časa vršijo davčni pregled Zorana Jankovića in povezanih podjetij. Podrobnosti glede ovadbe še preverjamo.
Po objavi članka je Zoran Janković na tiskovni konferenci zanikal, da bi bil z ovadbo Dursa seznanjen.
"Zanimivo, da je ovadba zelo težka in da sta z njo seznanjena Türk in Kučan. Verjetno bi bilo dobro, da bi bil tudi jaz seznanjen s to ovadbo. Nič ne vem o tem," pravi Zoran Janković. Lider Pozitivne Slovenije je novinarje ob tem spomnil na nek intervju z Janezom Janšo, ko naj bi Janša po Jankovićevih besedah dejal, da je to, kar on doživlja na sodišču v zvezi s Patrio, mala malica v zvezi s preiskavo, ki teče zoper Zorana Jankovića. "Jaz sem že v času volitev pozival Durs in ostale, sedaj govorim isto, kar naj pridejo. Imajo vso pravico, jaz pa v pravno državo verjamem in ne vem o nobeni ovadbi. Zelo zanimivo pa je, da ve tisti, ki je bil drugi na volitvah, več o ovadbi zoper mene kot jaz sam," še dodaja Zoran Janković.
Iz generalne policijske uprave so nam uradno sporočili, da "na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovora," neuradno pa smo izvedeli, da kazenske ovadbe menda niso prejeli. Na Dursu, državnem tožilstvu in komisiji za preprečevanje korupcije zaenkrat še molčijo.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Marka Voljča Milan Kučan Zvonka Fišerja Janezom Janšo

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Preobrat! Durs je kazensko ovadil Jankovića, pogojni mandatar Marko Voljč!