objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 17. januar 2012 ob 06:10

Ko maskote lobirajo. Jankovićev Gašpar v Maxiju, Kryžanowski pa iz Vatikana
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Spomnimo. Tik pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra je med lobisti zaslovel že znani Mile Šetinc, ki je svoji ženi, televizijski novinarki Mojci Pašek Šetinc, in drugim izbranim novinarjem pisal "neugodna" vprašanja za Janeza Janšo. Aktualna povolilna faza in še vedno nerešena koalicijska križanka pa je na sceno naplavila nekaj novih lobističnih maskot. Med njimi trenutno medijsko najbolj razvpitega poslanca Jankovićeve Pozitivne Slovenije - Gašparja Gašparja Mišiča, podžupana mesteca Piran, obalnega gradbenega podjetnika in nepremičninskega mešetarja.
Gašpar Gašpar Mišič naj bi Zoranu Jankoviću obljubil, da (mu) bo minulo sredo, ko so v državnem zboru volili mandatarja Jankovića, "uredil" manjkajoča dva poslanska glasova pri poslancu Virantove liste Ivanu Vogrinu in poslancu italijanske narodnosti Robertu Battelliju. No, do tega ni prišlo, sta se pa Mišič in Vogrin včeraj spet dobila v ljubljanski slaščičarni Maxi. Menda slučajno, kobajagi na kavi in tortici.
Mimogrede, za "nesrečnega" Vogrina, na katerega očitno močno pritiskajo, se v Lenartu govori, da je itak že na pomirjevalnih tabletah.
V precej bolj globokem politično-korporativnem zakulisju pa se je pojavila še ena lobistična maskota po imenu Marko Kryžanowski. Gre za nekdanjega predsednika uprave Petrola, ki ga je odnesla afera z video filmčkom na globalnem spletnem portalu You Tube. Kryžanowski, znan tudi kot nečak slovitega lobista Boža Dimnika, se je pred kratkim potegoval za izvršnega direktorja Rdečega križa, še prej za ravnatelja ljubljanske Opere in baleta, zdaj pa se je oklical za hudega lobista.
Lobira pa približno takole, pravijo insajderji.
Najprej, menda ga je povsod polno. Pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji naj bi se ponujal kot odlično informirana persona o dogajanjih v Janševi SDS, slednjim pa naj bi se ponujal kot odlično informirana persona o dogajanjih pri Zoranu Jankoviću. Ljudem okoli nekdanjega ljubljanskega župana naj bi govoril, da Janez Janša nima več nobene podpore v Vatikanu, ljudem blizu Janeza Janše pa naj bi pripovedoval, kako Jankovića nadzirajo Američani in nemška obveščevalna služba BND. Po vsej sili naj bi želel stopiti v stik tudi s predsednikom Slovenske ljudske stranke Radovanom Žerjavom, kar mu je na koncu menda tudi uspelo. Redno naj bi se brifiral s Patrickom  Vlačičem, podpredsednikom Socialnih demokratov, in Janijem Soršakom, članom sveta Državljanske liste Gregorja Viranta. Pri stranki DeSUS po mojih informacijah stavi na Franca Stanonika, nekdanjega vodjo kabineta Karla Erjavca, ko je bil slednji še minister za obrambo. V uradu predsednika republike Danila Türka pa na Marka Kryžanowskega stavi svetovalec Franci Perčič, nekdanji visoki uslužbenec Petrola.
Marko Kryžanowski se je vsem ponujal kot mednarodni lobist s hudimi zvezami v Vatikanu, ki sklepa velike posle, prodaja pa informacije, ki jih izve pri kakšni drugi stranki. Številne novinarje in novinarke dnevno navdihuje z ekskluzivnimi zgodbami, po katerih se vsi držijo za glavo.
Torej podobno, kot je minulo sredo v državnem zboru Gašpar Gašpar Mišič do glasovanja o Jankoviću novinarjem prodajal 48 glasov.
Politični amaterizem novopečenega lobista Marka Kryžanowskega se je razblinil v trenutku, ko so se liderji političnih strank in pogajalci začeli sestajati, med seboj komunicirati in se spraševati o obiskih lobista Kryžanowskega. Nekdanji šef Petrola je očitno igral poker, na vse strani in na vse ali nič, na koncu pa izpadel kot navaden amater.
Marko Kryžanowski naj bi sicer sodil v krog skrivnostne druščine Enajstica, ki jo je vzpostavil lobist Miloš Čirič. O tej famozni skupini smo na našem portalu že poročali (glej članek Od Čiriča do Praprotnika). Vendar to, kot pravi Miloš Čirič, ne drži. Kryžanowski nikoli ni bil član Enajstice, niti ga tja niso vabili. Bil pa je vabljen na srečanja Smart Angelsov, katerih idejni oče je prav tako Čirič. Javnost doslej tudi ni imela časti izvedeti, kjer se je Kryžanowski zaposlil, potem ko je aprila 2009 odletel iz Petrola. Krožijo različne govorice. Eni pravijo, da je na plačilni listi hrvaškega Agrokorja, drugi pa trdijo, da je že nekaj časa brezposeln.
 
P.S. Je pa Marko Kryžanowski še vedno častni konzul kneževine Monako v Sloveniji. 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mile Šetinc Mojci Pašek Šetinc Janeza Janšo Gašparja Gašparja Mišiča Zoranu Jankoviću Ivanu Vogrinu Robertu Battelliju Marko Kryžanowski Boža Dimnika Janševi Radovanom Žerjavom Patrickom  Vlačičem Janijem Soršakom Franca Stanonika Karla Erjavca Danila Türka Franci Perčič Miloš Čirič Od Čiriča do Praprotnika

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ko maskote lobirajo. Jankovićev Gašpar v Maxiju, Kryžanowski pa iz Vatikana