objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 17. julij 2011 ob 07:34

Bizarno. Novinarji časnika Dnevnik prepisujejo stare članke Požareporta?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Medtem ko trije dnevniki (Delo, Dnevnik, Večer; op.u.) bijejo bitko za revitalizacijo profesionalno dostojnega novinarstva, cvetijo "požarni" spletkarski portali ..." je med drugim zapisal nekdanji odgovorni urednik Dela Janez Markeš, ko je prejšnji teden v Sobotni prilogi Dela iz bogsigavedi katerega razloga ponovno obračunaval s portalom, ki ga pravkar berete.
Med bitko za "revitalizacijo profesionalno dostojnega novinarstva" omenjenih časnikov pa očitno sodi tudi zapoznelo prepisovanje člankov, in to celo od portalov, ki jim posamezni novinarji taistih časnikov prejkone zavistno očitajo, da so spletkarski. To so si nazadnje privoščili v Dnevniku, kjer so včeraj, ne boste verjeli, celo na naslovnici(!) objavili članek z naslovom "Mariborski župan dodelil občinsko stanovanje vedeževalki Karin."
Toda pozor, omenjeni članek novinarja Tomaža Klipšteterja, Dnevnikovega dopisnika iz Maribora, je po vseh žurnalističnih kriterijih tipičen zapozneli plagiat članka z naslovom "Karin zastonj dobila občinsko stanovanje, pa je Kanglerju napovedala zmago," ki smo ga na Požareportu objavili že 20. septembra lani, tik pred lokalnimi volitvami (glej konec članka).
Pa ne gre samo za nonšalantno prepisovanje. Z vidika profesionalno dostojnega novinarstva in medijskega biznisa, če hočete, je bizarno predvsem dejstvo, da časnik Dnevnik kot "cover story" svojim cenjenim bralkam in bralcem za en evro in 25 centov - ponovno - prodaja informacije (s podatki vred), ki so bile javnosti podrobno razkrite že pred desetimi meseci.
Nič čudnega torej, da jim, Delu, Večeru in Dnevniku namreč, pada naklada.
P.S. Ko sem pred leti, preden sem prevzel Direkt, pisal za Slovenske novice, so se novinarji v Delovi stavbi norčevali iz novinarjev Večera, češ, oni v Mariboru imajo slogan "včeraj v Delu, danes že v Večeru."
No, zdaj lahko to nekoliko parafraziramo:
"Lani na Požareportu, letos že v Dnevniku!"
Sicer pa je v zadnjem času po medijski sceni zaokrožila (nova) smešnica na račun časopisne hiše Delo:
"Delo je enota za za hitrost in verodostojnost.
Kdaj bi Delo poročalo o železniški nesreči na postaji v Ljubljani, ki je tik pred nosom Delove stolpnice, vsem na očeh? Delo bi poročalo zadnje, pa še takrat bi Romana Dobnikar Šeruga in Jurij Giacomelli "novičko" preverjala pri Miru Senici, Janez Markeš pa pri Gregorju Golobiču.
"
(Bojan Požar)

Požareport, 20.9.2010
Karin zastonj dobila občinsko stanovanje, pa je Kanglerju napovedala zmago

Ljubljanska vedeževalka po novem svetuje mariborskemu županu, tipa ima v Miklavžu, vozila pa naj bi se brez vozniškega dovoljenja, ki so ji ga odvzeli po prometni nesreči, ko naj bi šofirala pijana

Razvpita vedeževalka Karin Ježovita (njen priimek je javnostmi praktično neznan) se je pred časom iz Ljubljane "umaknila" v Maribor. Na mariborski lokalni televiziji Net TV vodi svojo tedensko oddajo, kjer napoveduje usodo, podobno počne v frizerskem salonu gospe Monike Topolovec v Miklavžu, ki je mama njenega najnovejšega fanta Enrika Topolovca. Toda "štajerska zveza" plavolase vedeževalke Karin je očitno tudi politična.
Hitro se namreč zbližala z mariborskim županom Francem Kanglerjem, tako zelo, da je 1. julija letos postala najemnica stanovanja na Ulici heroja Nandeta (hišna številka je znana uredništvu), stanovanje pa je pridobila na podlagi javnega razpisa Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor za oddajo službenih stanovanj v najem, objavljenega v časniku Večer dva tedna pred njeno vselitvijo. Srečnica Karin je dobila eno od treh stanovanj, na istem naslovu pa je dobra dva meseca pozneje, 7. septembra, odprla status samostojne podjetnice. Usodo po novem napoveduje pod firmo Influenca, osebno svetovanje, analiza in storitvene dejavnosti Karin Ježovita s.p. Odgovor na vprašanje, kaj je mariborske uradnike prepričalo, da so eno od treh službenih občinski stanovanj dali ljubljanski vedeževalki Karin, ki po pisanju anonimke (pred kratkim smo je prejeli na uredništvo) "nima nobenega dovoljenja za delo in ne plačuje nobenega davka," zlasti ne od "kock in drugih materialov, ki jih pošilja po pošti," lahko samo ugibamo. Karin Ježovita naj bi "delala brez firme" in naj ne bi imela "nobenega transakcijskega računa," še trdijo pisci anonimke. No, nekaj zagotovo drži: po javno dostopnih bazah podatkov (Gvin) je znana vedeževalka Karin Ježovita do ustanovitve mariborske Influence s.p. dejansko poslovala brez ustreznega pravnega naslova ali pa le-tega slovenske podatkovne baze ne zaznavajo. Preden je nenadoma dobila mariborsko občinsko stanovanje, je Karin Ježovita, vsaj po naših informacijah, imela stalno bivališče v Ljubljani.
Po naših informacijah je Karin do občinskega stanovanja pomagal župan Kangler, ona pa mu usluge očitno vrača tudi z javno napovedjo njegove volilne zmage na skorajšnjih lokalnih volitvah v prvem krogu. Videli smo jo tudi med gosti ob otvoritvi Kanglerjeve pisarne volilnega štaba na Gosposki ulici (seveda z obvezno sončnico, ki jih Kangler prideluje doma v Dupleku), čeprav nam je višja svetovalka kabineta župana za odnose z javnostmi Tatjana Štelcer sporočila, da "gospa Karin ni članica Kanglerjevega predvolilnega štaba." Zanimivo je tudi, da je direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor Tanja Vindiš Furman razmeroma komplicirala pri posredovanju informacij glede presenetljivega občinskega stanovanja vedeževalke; zahtevala je namreč, da v prošnji poleg Karin zapišemo tudi njen (neznani) priimek Ježovita, ki ga pred javnostjo prikriva celo sama Karin.
Po navedbah anonimke naj bi vedeževalki Karin maja letos tudi odvzeli vozniško dovoljenje, saj naj bi na avtocesti med Mariborom in Ljubljano povzročila prometno nesrečo in poškodovala ograjo, po nesreči pa se je izkazalo, da je bila (spet) pod močnim vplivom alkohola. Vedeževalka Karin, ki usodo napoveduje tudi v ljubljanskem kozmetičnem salonu Ave in tabloidni reviji Lea, že nekaj časa slovi po prekomernem pitju alkohola ter igrah na srečo in nočnem kockanju v kazinojih. Po pisanju anonimnih piscev Karin Ježovita zdaj vozi avto, čeprav je brez izpita.
Famozno navezo z mariborskim županom Francem Kanglerjem in druge informacije smo želeli preveriti tudi pri Karin, vendar se gospa Ježovita na naše klice in SMS-sporočila ni odzivala.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Markeš Tomaža Klipšteterja Romana Dobnikar Šeruga Jurij Giacomelli Miru Senici Gregorju Golobiču (Bojan Požar)
objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bizarno. Novinarji časnika Dnevnik prepisujejo stare članke Požareporta?!