objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 25. september 2010 ob 08:35

Športni Vegrad sredi Bleda: kaj se gre klub Hermana Rigelnika?!
Zelo nenavadna ekonomija: odbojkarski klub ACH Volley Bled od gledalcev na tekmah ne pobira vstopnine, državi pa ne plačuje prispevkov za tuje igralce, ki o tem seveda nimajo pojma
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Tekmovalno izjemno uspešen odbojkarski klub z Bleda, ki se v javnosti pojavlja pod pokroviteljskim (sponzorskim) imenom ACH Volley, je spomladi na zaključnem turnirju v poljskem Lodžu osvojil četrto mesto v Evropi. Toda klub, katerega uradno registrirano ime je TVD (telovadno društvo) Partizan Bled, ima tudi črno senco: po vsem sodeč državi ne plačuje zakonsko določenih obveznih izdatkov za svoje vrhunske igralce.
Po naših zanesljivih informacijah je blejski klub, katerega glavni pokrovitelj je ACH, njegov častni predsednik pa nekdanji politik Herman Rigelnik, predsednik uprave in solastnik ljubljanske družbe ACH (bivši Autocommerce), obiskala davčna inšpekcija in ugotovila številne nepravilnosti. Igralci naj bi imeli dvojne pogodbe ali pogodbe z aneksi, uradno naj bi bili zaposleni samo za minimalne plače, pa še teh obveznosti klub ne plačuje. Zelo nerodno je tudi, da naj bi se klub celo leto izogibal plačilu obveznih prispevkov za tujce, ki so po koncu sezone zapustili Bled: Kanadski trener Glen Hoag, Estonec Oliver Venno, Srb Veljko Petković, Brazilec Marcelo Barreto in Kubanec Ramon Gato so bili na Bledu tako rekoč neobstoječe duše. Uradno so zdaj igralci, ki so odšli iz Slovenije, naši državi dolžni denar, saj so bili prijavljeni kot samostojni poklicni športni delavci in je v bistvu dolžnost plačevanja padla na njihova pleča, čeprav bi bilo pravilno, da bi vse te prispevke za njih plačal klub.
Na naše vprašanje o domnevnem neplačevanju davkov je nova izvršna direktorica kluba Ivanka Mihelčič, sicer dolgoletna vodilna uslužbenka Autocommerca, odgovorila takole: "TVD Partizan Bled - ACH Volley ima do države poravnane vse davčne obveznosti, prav tako iz tega naslova ni nikoli prejel nobene prekrškovne kazni.“ Dejansko res ne gre za davke, kot so na primer davek od dobička pravnih oseb ali davek na dodano vrednost, gre pa za obvezne prispevke iz naslova delovnega razmerja. Te bi formalno pravno res morali plačati športniki (tuji), ki pa ob sklenitvi pogodbe o tem, da so sami pravzaprav delodajalci - plačniki, seveda niso imeli pojma. Njih nenazadnje zanima zgolj neto plačilo, po možnosti na roko, v gotovini. Ko država takšno neplačano obveznost terja, tujca že ni več pri nas, klub pa vso odgovornost neplačevanja zavrača na tuje samostojne športnike, ki jih fizično več ni v klubu.
Neplačevanje prispevkov s strani kluba je toliko bolj škandalozno (ali pa tudi razumljivo), ker je blejski klub v zadnji sezoni praviloma dopuščal kar zastonjski obisk gledalcev na svojih tekmah. In se z velikim (zastonjskim) obiskom na svojih tekmah celo hvalil. V klubu, ki ga je moral pred kratkim zapustiti izvršni direktor Gregor Humerca in je v preteklosti že imel inšpekcijske težave zaradi uporabe neslovenskega imena Volley (pod izgovorom, da so pravzaprav TVD Partizan Bled, saj so registrirani pod tem imenom), se sploh niso potrudili, da bi pobirali denar od vstopnine, s katero bi seveda lahko brez težav plačali obveznosti državi. Še več, očitno želijo Blejci s to prakso nadaljevati. Prejšnji teden so slovesno razglasili, da bodo za uvodno tekmo nove evropske sezone 24. novembra proti črnogorski Budvi znova počastili gledalce. Pri čemer se bo število počaščenih gledalcev s tivolskih 4 tisoč trikratno povečalo, saj bo tekma pred 12 tisoč gledalci v ljubljanskih Stožicah! Vse lepo in prav, če ne bi bilo škandaloznega dejstva, da se v tem klubu očitno požvižgajo na obveznosti do tujih igralcev in kažejo v javnosti brezhibno podobo.
Toda razne pokojninske in zdravstvene blagajne ter državni socialni proračuni so prazni tudi zaradi takšnih klubov in njihovih neodgovornih posameznikov, ki se požvižgajo na osnovno plačevanje zakonsko določenih prispevkov. Očitno imamo tudi v športu številne Vegrade, Steklarne Rogaške in podobne, le da je to največkrat skrito pod načelo davčne tajnosti in naj zato javnost za te nepravilnosti sploh ne bi izvedela. Zanimivo je tudi, da Mihelčičeva v torek ni vedela, koliko bo moral klub plačati za najemnino za tekmo na Stožicah, češ da pogovori še potekajo. Ob dejstvu, da ne bo nič inkasa od prodanih vstopnic, bi bilo pričakovati, da bodo v klubu vedeli, koliko jih bo stala najemnina Stožic, saj bodo tekmo očitno odigrali z velikim minusom. Ali pa bo Rigelnika in Mihelčičevo s podobno, zgolj simbolno ceno najemnine, kot jo plačuje Nogometni klub Olimpija (950 evrov na tekmo), počastil ljubljanski župan Zoran Janković?
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
herman rigelnik Glen Hoag Oliver Venno Veljko Petković Marcelo Barreto Ramon Gato Ivanka Mihelčič Gregor Humerca zoran janković

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Športni Vegrad sredi Bleda: kaj se gre klub Hermana Rigelnika?!