objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 16. junij 2008 ob 13:16

Šef uprave BTC Jože Mermal grozil s pištolo in nožem!
Skupščina Beteceja v znamenju ostrega spopada med Mermalom in malim delničarjem Goranom Šibičem
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Petkova skupščina BTC, promocijsko imenovanega tudi malo mesto velikih nakupov, primarno namenjena bilancam družbe, se je sprevrgla v spopad uprave na čelu z Jožetom Mermalom in malim delničarjem Goranom Šibičem. Spomnimo: Šibiča, oziroma njegovo zasebno podjetje Fi-com, ki je po sedmih letih pravdanja vendarle dosegel, da je višje sodišče v Ljubljani s pravnomočnim sklepom odločilo, da je bil skupščinski sklep BTC iz leta 2001 o umiku lastnih delnic ničen, o drugih skupščinskih sklepih, to je umiku BTC z ljubljanske borze, spremembah in dopolnitvah statuta BTC in takratni izvolitvi novih članov nadzornega sveta, pa bo moralo vnovič odločati sodišče prve stopnje. Skupščino je vodil razvpiti odvetnik Stojan Zdolšek, Mermal pa je sredi kongresne dvorane Mercurius, nasproti poslovne stavbe BTC, v 13-minutnem govoru (ja, bil je petek, 13-tega), tudi na osebnem nivoju obračunaval z Goranom Šibičem, ki je na skupščino prišel v spremstvu odvetnika Pavleta Pense. Jože Mermal je na trenutke dodobra izgubil živce; med drugim je dejal, da z Goranom Šibičem poravnava ni možna, ker naj bi Šibič zahteval preveč, on, Mermal, pa bo zaposlene v BTC branil tudi s pištolo in nožem, če bo treba. Mermal je vmes kar naprej mahal z rokami in steklenico vode (glej oba videoposnetka skupščine).

Uprava BTC je že pred skupščino najverjetneje grobo grobo kršila 398. člen Zakona o gospodarskih družbah, ki med drugim pravi, da mora poslovodstvo družbe vse odločbe sodišč, ki razveljavljajo sklepe skupščine ali jih razglasijo za nične, javno objaviti. Mermal pa prej omenjene pravnomočne odločbe višjega sodišča ni objavil; in zanimivo, ko je Mermal tekom sedemletnega pravdanja z Goranom Šibičem dosegel nekaj vmesnih zmag, je to praviloma vedno objavil na spletnih straneh BTC.
Iz Mikro Ade v Javna skladišča
Delniško družbo BTC in Gorana Šibiča povezuje dolga zgodovina. Šibič je preko nekdanje Mikro Ade (firma je znana iz afere JBTZ) za BTC pripravil in vzdrževal računalniški program za finančno-poslovne funkcije; Mermal je na včerajšnji skupščini sicer rekel, da z Goranom Šibičem nekateri niso bili najbolj zadovoljni. Toda ko je Šibič začel poslovati z BTC, Jože Mermal ali Juš za prijatelje, še zdaleč ni bil predsednik uprave, ampak navaden referent v komerciali za prodajo skladišč, kot se je takrat reklo poslovnim prostorom. BTC oziroma Javna skladišča je vodil pokojni direktor Vlado Zlobko, ki je leta 1993 tragično preminil; na smučanju v Italiji ga je zadela kap. Mermalu pa je do stolčka prvega človeka BTC uprave usodno pomagala Helena Petrin, nekdanja mlada mična pravna svetovalka direktorja Zlobka, danes pa generalna sekretarka in članica uprave BTC. Petrinova je znana po tem, da vedno in najraje deluje iz ozadja in še danes velja za "mastermind" uprave, to je glavnega stratega BTC. Mermal je bolj frontmen, tako rekoč piarovec firme, tretji član uprave, finančnik Andrej Repina, pa velja za "sužnja in garača". Četrti član uprave je javnosti popolnoma neznan Marko Žehelj, sicer tehnični direktor BTC. In prav Repina je tisti, ki je s Šibičem sklenil poslovno sodelovanje in ga potem tudi razdrl.
Nerada smo pospremili, koliko zahtevaš ti?
Med menedžerskim prevzemom BTC (to pravzaprav nikoli ni bil pravi menedžerski by-out, kajti pri njem so sodelovali tudi ljudje, ki nikoli niso bili zaposleni v BTC, kaj šele menedžerji, ampak samo člani nadzornega sveta) pa se je začelo zapletati. Mermalove finte, ki jih je pravniško formuliral Zdolšek, so hitro sprle Mermala in nekatere druge delničarje, med njimi tudi Ivana Nerada, tedanjega predsednika nadzornega sveta BTC in bivšega direktorja SKB banke. Nerad je pri lastninjenju BTC sodeloval s svojim zasebnim podjetjem IN19. V prvo tožbo zoper Mermala je šel pravzaprav Nerad, Šibič mu je samo posodil ime in se podpisal pod tožbo. Toda Nerad se je z Mermalom finančno pobotal; nekdanjega predsednika NS so izplačali z 200 milijoni tedanjih tolarjev (okoli 800.000 evrov), Nerad pa se zdaj menda tolče po glavi, ker naj bi se prepoceni prodal. Mali delničar Šibič pa je s tožbo vztrajal naprej. Ko je Nerad dobil denar, je Šibiča poklical Zdolšek in mu rekel: "Zdaj smo pospremili Nerada, ti pa povej, koliko zahtevaš, da pospremimo še tebe". Šibič pa mu je odgovoril, da "ste Nerada pospremili po Neradovo, njega pa je iz firme pospremil Repina, zato se je pripravljen pogovarjati samo z njim".

Medklic: Neradove delnice je Mermal – kot plačilo za odvetniške storitve – prepisal na odvetnika Stojana Zdolška in njegovo ženo, odvetnico Barbko Zdolšek; zakonca Zdolšek sta še danes med večjimi lastniki BTC (Zdolšek premore 1,29 odstotkov BTC, to je nekaj manj kot 4 milijone evrov), obveznice, skupaj 4810, pa sta že dobila izplačane, vključno z obrestmi.
Gorana Šibiča je kmalu po telefonu res poklical Repina in dobila sta se na kosilu v Vinoteki na Gospodarskem razstavišču. Zmenila pa se nista nič, kajti Repina je Šibiču za poravnano ponujal zgolj plačilo sodnih stroškov, plus obresti, Šibič pa na to ni pristal. Kljub temu je Šibič v Vinoteki vljudno plačal račun za kosilo.
Mimogrede, Šibič je za naš portal tudi zanikal govorice, da naj bi on izsiljeval BTC, kot naokoli govorijo člani uprave. To je neumnost, trdi Šibič, saj sem jaz delničar in solastnik tega podjetja, Mermal in ostali člani uprave pa so tudi moji uslužbenci. Zakaj bi torej izsiljeval samega sebe?!
Oven bi delnice prodal, Mermal jih noče po pošteni ceni
Namesto Ivana Nerada je član nadzornega sveta postal nekdanji, skoraj zloglasni direktor Stanovanjskega sklada Edvard Oven. Ko je moral sklad zapustiti, ga je Mermal zaposlil kot direktorja ljubljanske Enote BTC in kasneje za svetovalca; ker pa je Oven, zaradi kazenskih ovadb v zvezi s poslovanjem Stanovanjskega sklada, postal za Mermala očitno preveč vroč, ga je vrgel ven iz firme, še prej pa je Oven moral odstopiti kot predsednik nadzornega sveta. Čeprav sta neštetokrat skupaj igrala golf na Floridi in Tajski. Oven je danes velik delničar BTC, delnic naj bi imel za 11 milijonov evrov, vendar si jih po naših informacijah želi prodati. Toda Mermal, ki njegovih delnic ne potrebuje več, saj brez Ovna obvladuje 75 odstotkov družbe (preko dveh zasebnih podjetij, Ajdacom in Invest Pointa), mu jih noče kupiti po pošteni ceni.

Napovedane nove tožbe
Mali delničar Goran Šibič pa bo najverjetneje moral vložiti novo tožbo. Nekateri namreč menijo, da sodna odločba nima posledic za kapitalska razmerja v družbi, je pa sodba lahko osnova za vložitev tožbe za ničnost vpisa v sodni register. Vsekakor pa je Šibičeva prva sodna zmaga najpomembnejša, saj izničuje sklep, ki je ključen za Mermalov menedžerski prevzem podjetja. Na podlagi "Šibičeve sodbe" in upoštevanja pravne države se lahko privatizacija BTC sesuje kot domine. Jože Mermal in vodilni menedžerji BTC pa imajo kaj za izgubiti. Vsi štirje člani uprave namreč spadajo med super elito, to je sto najbogatejših Slovencev po reviji Manager; na čelu z Mermalom, katerega premoženje je ocenjeno na 33 milijonov evrov, najbolj "revnega" člana uprave Marka Žehlja pa na "skromnih" 19 milijonov evrov. Šibič je na skupščini napovedal tudi izpodbojno tožbo zoper včerajšnje sklepa skupščine o delitvi bilančnega dobička in izboru revizorja - podjetja Constantia Plus.
Lahovnik in BTC, Šibič razmišlja o politični stranki
Najnovejša afera BTC ima tudi politično noto. Menedžerski prevzem BTC, ki ga je preiskovalo tožilstvo (potem pa je tožilec kakor zamudil tridnevni rok za pritožbo zoper odločitev sodišča, ki je ustavilo preiskavo), je pripravil nihče drug kot Matej Lahovnik, nekdanji minister v bivši Ropovi vladi, zdaj poslanec Golobičeve stranke Zares. Lahovnik je izdelal celoten elaborat, kasneje pa je, kot predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, Mermalovo pohopsanje BTC študentom prodajal kot primer menedžerskega prevzema.
Goran Šibič zato razmišlja ali ne bi kazalo ustanoviti politične stranke malih delničarjev in se podati na jesenske parlamentarne volitve.
#1x#
#2x#

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jožetom Mermalom Goranom Šibičem Stojan Zdolšek Pavleta Pense Iz Mikro Ade v Javna skladišča Juš Vlado Zlobko Helena Petrin Andrej Repina Marko Žehelj Nerada smo pospremili, koliko zahtevaš ti? Ivana Nerada Barbko Zdolšek Edvard Oven Napovedane nove tožbe matej lahovnik Ropovi Golobičeve

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šef uprave BTC Jože Mermal grozil s pištolo in nožem!