objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 11. junij 2007 ob 21:42

Jezni Korošci protestirali pred vladno palačo
Ni diši jim privatizacija Slovenske industrije jekla, še huje, počutijo se ogoljufane
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Mali delničarji Slovenske industrije jekla (Sij) so se pred vladnim poslopjem v Ljubljani zbrali na protestu zaradi nestrinjanja z načinom privatizacije Sij in odnosom države do malih delničarjev. "Od vlade zahtevamo, da se nam povrne, kar smo pred 15 leti vložili v uspešno izvedeno sanacijo slovenskega jeklarstva," je na protestu, ki se ga je udeležilo prek 300 ljudi, povedal predsednik nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne Janez Klančnik in poudaril, da želijo le pravično poplačilo.
Mali delničarji s Koroške poudarjajo, da so v preteklosti zaradi neizplačanih plač sami prispevali k sanaciji železarn in zdaj želijo pravično poplačilo. Počutijo se oškodovane zaradi načina privatizacije Sija, ki je po njihovem razlog za to, da se je vrednost njihovega vložka v sanacijo železarn, ki bi jo dobili s prodajo deleža ruskemu koncernu Koks, več kot prepolovila. Menijo, da je cena za delnico Sija v višini 190,73 evra, kot jo ponuja skupina Koks, ki je prav toliko plačala državi ob nedavnem odkupu državnega 55,35-odstotnega deleža v Sij, vsaj 2,8-krat prenizka. Cenitev je po njihovih podatkih pokazala, da je delnica vredna vsaj 546,90 evra.

Predsednik nadzornikov Družbe pooblaščenke Klančnik je povedal, da so v Ljubljano prišli, ker se njihov glas z obrobne Koroške bolj slabo sliši. "Od vlade, ki edina more popraviti posledice svojih določitev, zahtevamo, da se nam povrne, kar smo pred 15 leti vložili v uspešno izvedeno sanacijo slovenskega jeklarstva. Ta je omogočila letošnjo tako hvaljeno prodajo njegovega večinskega dela," je dejal. Kot je še povedal, jim je predsednik vlade Janez Janša v predvolilnem času na Ravnah obljubil, da bodo delničarji družb pooblaščenk v Slovenski industriji jekla pravično poplačani, in zdaj zahtevajo izpolnitev te obljube. "Zahtevamo, da nam povrnejo, kar smo vložili. Vložili smo svoje certifikate in neizplačane plače. Železarjem se godi velika krivica. Kar ponujajo, je sramota," je dejala Ivana Klančnik iz ravenske družbe pooblaščenke in dodala, da bodo šli s svojimi zahtevami tudi v Bruselj. Po njenih besedah jim je država z obrestmi vred dolžna 27 milijard tolarjev. "Zakon je predvideval, da bomo dobili deleže v družbah, ki delajo danes ogromne dobičke, a ti gredo drugam. Rusi bodo v treh letih izplačali, kar so gradile generacije," je dejala.
Zbrane je nagovoril tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. Kot je povedal, dnevno obravnavajo na desetine težav izigravanja malih delničarjev. "Vaš primer je še posebej žalostnem, ker je ključni akter oškodovanja kot kaže Republika Slovenija in njeni upravljalci," je dejal. "Kot kaže, vas želijo opehariti, toda storili bomo vse, da pridete do tistega, kar vam pripada. To pa je neprimerno več od tega, kar vam ponujajo, oziroma od tega, kolikor je bilo plačano za večinski delež Sij," je menil.

Protestniki so predstavniku slovenske vlade izročili protestno pismo, namenjeno predsedniku vlade Janezu Janši. Med drugim so zapisali, da je država s sprejetjem zakona o privatizaciji Slovenskih železarn obljubila, da jim bo omogočeno sodelovanje pri lastninjenju prej družbenega premoženja in da bodo poplačane tudi njihove terjatev iz naslova neizplačanih plač, zato so odstopili od tožb, saj bi izplačila v gotovini povzročila stečaj sistema. "Komu in zakaj bi zopet morali prispevati svoj denar? Mali delničarji družb pooblaščenk zahtevamo, da nam država pošteno vrne vložen denar v sanacijo železarn, z obrestmi vred," so zapisali v pismu Janši.

Protest je sicer le ena od poti Družbe pooblaščenke Ravne za dokazovanje oškodovanja malih delničarjev. Septembra lani je družba proti državi in Sij vložila 112,7 milijona evrov (27 milijard tolarjev) vredno tožbo zaradi neizročitve deležev v Metalu in Nožih, ki sta v skupini Sij, napovedujejo pa tudi vložitev posebnega zakona.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Klančnik Janez Janša Ivana Klančnik Kristjan Verbič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jezni Korošci protestirali pred vladno palačo