Čebele in pesticidi

OddajRadmila Čučak, dne 2018-05-04 ob 14:38:39

AVAAZ je zbral več kot 5 milijonov podpisov peticije za reševanje čebel. Dosegli smo prepoved na neo-nikotinoidne pesticide, ki ubijajo čebele, v 28 državah EU. Več tisoč ljudi je pošiljalo sporočila na ministrstva EU držav. Po uspehu v EU se boj za preživetje čebel nadaljuje še v ZDA, Kanadi in ostalih državah sveta, saj se smrtnosni pesticidi uporabljajo po vsem svetu.

EU je sprejela dveletno prepoved za pesticide, ki ubijajo čebele, toda Bayer in Syngenta lobirata proti tej prepovedi. V pohlepni želji po dobičku želijo ohraniti strupene pesticide na trgu. 

Fotografija: Radha Nadgorica 2017

Boj AVAAZ-a za čebele je trajal sedem let. Sili kemično industrijo, da začne z novim modelom nestrupenega poljedeljstva. AVAAZ aktivisti so zbrali več kot 5 milijonov podpisov za rešitev čebel, zasledovali so ministre EU držav na letališčih, klicali po telefonu in pošiljali e-maile na ministrstva ter od 150.000 članov AVAAZA zbrali 2.5 milijona EUR ( nekaj malega sem prispevala tudi sama :).

* * *


fotografija Radha 2019

* * *

S tem denarjem so financirali neodvisne raziskave o pesticidih in njihovih učinkih na čebele in te raziskave so bile proti-utež korumpiranim raziskavam kemične industrije. Končno so uspeli prepričati znanstveno telo EU, to je EFSA, da podpre prepoved uporabe strupenih pesticidov. 

AVAAZ-u so se pridružili tudi nekateri pridelovalci ekološke hrane, kakor tudi ostali napredni in zavestni kmetovalci. Pridružil se jim je tudi največji italijanski sindikat v kmetijski panogi. Sodelovali so tudi z Evropsko Komisijo in spomnili njenega predsednika J. C. Junckerja, da je pred časom obljubil, da se bo zavzemal za ohranitev čebel. 

ko pride kakšna čebela, jim dam med, ki so ga zelo vesele :))

fotografija Radha 2019

***

V Franciji se je AVAAZ akcija za čebele pričela že leta 2011. Imeli so podporo ministra za okolje Nicolas Hulot-a, ki je bil med vodilnimi politiki v EU, ki se je zavzemal za prepoved strupenih pesticidov. Velika Britanija pa je leta in leta nasprotovala temu in sporočila AVAAZ-a so označili za kibernetski napad. Toda lani se je uklonila tudi Velika Britanija, kot pred tem tudi Nemčija. 

***

na cvetu lipe - fotografija Radha 2019

***

Ko so se uklonile tri najbolj vplivne evropske države, so sledile še Luksemburg, Avstrija in Slovenija. Toda to še ni bilo dovolj za zmago na glasovanju. Šele pred nekaj tedni so uspeli prepričati še Španijo in Italijo ter Nizozemsko, tik pred glasovanjem v EU, pa se je pridružila tudi Grčija. Tako so izglasovali dve letno prepoved uporabe pesticidov, ki ubijajo čebele, na področju EU.

***

fotografija Radha 2019

***

Po uspehu v EU pa AVAAZ nadaljuje boj za ohranitev čebel tudi v ZDA in Kanadi. 

Bayer, ki je leta 2018 kupil Monsanto, proizvaja neonikotinoidne pesticide (imidacloprid, clothniadin) zavaja javnost in trdi, da so ti pesticidi neškodljivi za čebele

* * *

fotografija Radha 2019

* * *

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Radmila Čučak
1
Jul 06, 2019
Namesto da bi prepovedali strupene pesticide, ki uničujejo čebele, so se sprevrženi znanstveniki v ZDA in Južni Koreji domislili, da z genetskim inžiniringom CRISPR naredijo GSO čebele, ki bi bile odporne na pesticide in bi v naravi zamenjale naravne čebele.

" Problem ohranitve živalskih vrst se ne more rešiti tako, da se jih zamenja z genetsko spremenjenimi organizmi. Če želimo zaščititi čebele, je potrebno zaščititi naravne vrste in njihove eko-sisteme. " je povedal Christoph Then for Testbiotech, ter dodal: "Moramo postaviti učinkovite meje pri uporabi genetskega inžiniringa."

Vir: https://gmwatch.org/en/news/latest-news/19020

Fotografija čebele : Radha 5.7. 2019
#19
Radmila Čučak
1
Jun 22, 2019
Hvala Zim Zelen :)

zjutraj je bilo na lipah zelo malo čebel.....pozneje sem ugotovila zakaj..

verjetno so vedele, da bo nevihta s strelami :))

tu je še posnetek od blizu

http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2019/06/22/publishwall_1561217559_8293071.jpg
#18
Zim Zelen
1
Jun 22, 2019
Odličen posnetek "delavke" nabiralke :-)
#17
Radmila Čučak
1
Jun 22, 2019
Delo čebel pri opraševanju je vredno 200 milijard USD, je včeraj povedal ekonomist v oddaji Narava - nova zlata jama. Zato bomo pričeli delo čebel bolj ceniti in spoštovati.

Lipe cvetijo in z dišečim nektarjem vabijo čebele- eno sem ujela v objektiv v nasadu lip pred našim blokom

http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2019/06/22/publishwall_1561191163_7416685.jpg
#16
Radmila Čučak
1
Apr 13, 2019
Danes sem bila na tržnici Vrhnika, kjer sem kupila lipov med pri čebelarki Grdadolnik-ovi iz Brezovice ( čebele pa so se pasle na goriškem območju)

Izvedela sem čudovito novico, da je njen gozdni med, ki ga čebele nabirajo na Krimu, dobil prvo mesto, na mednarodnem tekmovanju v Kopru. Povedala je, da so z avtobusom prišli tudi čebelarji iz Švice, močna konkurenca pa so bili čebelarji iz Bosne z odličnim medom akacije iz okolice Vrbasa

čestitke čebelarki Grdadolnik za izvrstno delo na področju slovenskega čebelarstva :)
#15
Zim Zelen
1
Nov 24, 2018
Pa so res zblojeni?
Verjetno so ravno od teh kemikalij prizadeti.
Norost je njihova najmočnejša lastnost :-(
#14
Radmila Čučak
1
Nov 24, 2018
Zblojeni znanstveniki predlagajo "rešitev" za umiranje čebel zaradi pesticidov :

- čebele robote (robo - bees)

- genetsko spremenjene čebele, odporne na pesticide

Rešitev je v odpravi strupenih pesticidov, kajti tudi ljudje niso odporni nanje. Nemški minister Shulze za okolje se zavzema za prepoved glifosata- kako je pa pri nas?

Ali direktor Uprave RS za varno hrano, doktor veterine dr. Janez Posedi, še vedno laže javnosti, da je glifosat neškodljiv?

https://www.gmwatch.org/en/news/latest-news/18543

Throwing nature under the bus: GMO bees and robo-bees

Never mind the insect apocalypse, here comes the pesticide-resistant techno-fix. Report by Jonathan Matthews
#13
Radmila Čučak
1
Sep 29, 2018
Včeraj je prišla na balkon ena čebela, ki je vztrajno letala okoli mene. Šla sem po med, da se je posladkala :)

Za veselico se je razvedelo in kmalu jih je bilo pet...ko se je stemnilo, so odšle, danes pa je vseh pet spet prišlo in imajo pojedino......:)......veselje jim kali le kakšna osa

vse so se nagnetle na eno žličko, druga....polna...pa je sameva

http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2018/09/29/publishwall_1538224178_5945773.jpg
#12
Radmila Čučak
0
Jul 18, 2018
Kljub dogovoru v EU o prepovedi uporabe neo-nikotinoidnih pesticidov, ki uničujejo čebele, pa zdaj 13 držav EU kljub temu dovoljuje uporabo teh pesticidov.

Ti se lahko uporabijo le ob veliki invaziji insektov, vendar pa Nemčija, Danska, Finska in še 10 drugih držav dovoljujejo uporabo teh pesticidov, brez nujne potrebe.

Lobiji trdijo, da brez teh pesticidov, morajo kmetje uporabiti še hujše, vendar Švedska dokazuje, da ni tako. Kmetje na Švedskem pravijo, da je napad insektov mogoče napovedati ter pravočasno zaščititi pridelek brez uporabe neo-nikotinoidnih pesticidov, ki ubijajo čebele.

Jutri bo EU komisija odločala o nujni uporabi teh pesticidov in na spodnjem naslovu lahko podpišete peticijo proti zlorabi pesticidov, ki jih pod pretvezo nujnosti dovoljujejo države EU

https://secure.avaaz.org/campaign/en/eu_neonics_dispensations_45/?bKJxkbb&v=108392&cl=14751731791&_checksum=8854fdfccbd39b1e115077f369f43d541d5405780b54925a41ef0d627d632dc5
#11
Radmila Čučak
0
May 28, 2018
Pri nas je okoli 500 vrst žuželk, ki oprašujejo, od tega več kot 30 vrst čmrljev. Paradižnik lahko oprašijo le čmrlji, ki lahko živijo tudi v rastlinjakih, se tam dobro počutijo, in gredo ponoči spat v škatlico, je povedal strokovnjak za čebele dr.Peter Kozmus, ki je omenil tudi glifosat, kot herbicid, ki škoduje vsem tem koristnim žuželkam

Mlada čebela je najprej čistilka, nato graditeljica satovja, hranilka, pozneje je sprejemalka nektarja od drugih čebel in nazadnje, ob koncu svoje življenjske dobe je nabiralka medu.

Dr. Kozmus je potožil, da pri nas api terapija ni dovoljena, razvita pa je v vzhodni Evropi. Zanimiv pogovor z njim :

https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174540997

Sredin gost: Dr. Peter Kozmus

Na tretjem… je najpogosteje Oddaja, v kateri so strnjeni aktualni dogodki, odzivi na dogajanje v Državnem zboru, Državn
#10
Radmila Čučak
1
May 20, 2018
Ko prileti v stanovanje kakšna čebela, ji dam med.......včasih so kakšne videti prav utrujene (lačne) in vse so meda zelo vesele :)

tako jim vrnem delček sladkega nektarja, za katerega so porabile veliko dela :)

https://www.youtube.com/watch?v=l-hiemp_kas&feature=youtu.be
#9
Radmila Čučak
2
May 17, 2018
Surov med ima probiotično bakterijo Lactobacillus kunkeei, ki aktivira celični imunski odziv IgA. Med, ki se prodaja v trgovinah segrevajo, da je tekoč, zato vsebuje mrtve bakterije. Surovi med, ki kristalizira, pa ima žive.

Delujejo kot antibiotik, ker izločajo kemikalije, ki ubijejo druge bakterije. Kako pa pridejo v med?

L. Kunkeei živi v cvetnem nektarju, ki ga nabirajo čebele. So koristne, saj stimulirajo imunski sistem, so naravni antibiotik in dajejo encime za boljšo prebavo.

Našli so 66 vrst L. Kunkeei, ki so za čebele blagodejne. Čebele ogroža patogena bakterija Melissococcus plutonius, ki uničuje čebelje družine, tako kot pesticidi in herbicidi. L. Kunkeei pa čebele varuje pred temi škodljivimi bakterijami, saj izloča snovi, ki jih uničujejo.

Koristijo tudi človeku, ki uživa surov med: proizvajajo mlečno in ocetno kislino, ki vzdržujeta pravilno bazično-kislo pH ravnovesje v črevesju, ki zavira rast patogenih bakterij. L Kunkeei razgradijo tudi fruktozo, s tem zmanjšajo absorbcijo fruktoze v kri (kar razbremeni jetra) in pomagajo pri prebavi.

http://www.greenmedinfo.com/blog/raw-honey-contains-probiotic-boosts-immunity

Raw Honey Boosts Immunity In A Special Way | GreenMedInfo | Blog Entry

We can now add yet another benefit of raw honey: The presence of a particular probiotic bacteria that bees harvest from
#8
Radmila Čučak
2
May 06, 2018
S kemijo, močno uničujejo planet in vsa živa bitja na njem. Zastrupljajo zemljo in mikro-biom v njej, pridelke, pitno vodo, reke, jezera, morja in močno ogrožajo zdravje ljudi.

Zakaj?

Zaradi dobička kemične industrije, posledično pa tudi farmacije. Več kot je kemičnih strupov v okolju, bolj bolni so ljudje in posledično je vse večja poraba farmacevtskih izdelkov s škodljivimi stranskimi učinki in vse večji je dobiček farmacevtske industrije.

Ali je potrebno toliko kemičnih čistil, če lahko doma čistimo in dezinficiramo tudi z neškodljivim alkoholnim kisom, sodo bikarbono, eteričnimi olji, brez da bi zastrupljali vode?

Tako vladarji v senci- bogati globalni industrijski oligarhi delujejo z roko v roki, lobirajo pri politikih, vodijo vlade držav....in krog zla je sklenjen :(

A majhen uspeh AVAAZ-a je spodbuden, čeprav le za dve leti. Je korak v pravo smer. Pomemben je že zaradi ozaveščanja javnosti za okoljsko problematiko, v tem primeru 5 milijonov ljudi iz vsega sveta. Dosegli smo majhno zmago v boju z vele-kapitalom...če bi sodelovalo še več ljudi, bi v prihodnji morda dosegli več :)

Imamo le en planet, in potruditi se moramo,da bo ostal zelen z zdravo vegetacijo in da bo nebo ostalo modro in čisto, tako kakor naši, nekoč lepi oceani, v katerih je cvetelo življenje, zdaj pa mikro-plastika...in smeti, ki so zadnje dni obiskale tudi Piranski zaliv :(

Hvala za aktiviste, kot so člani AVAAZ-a, ki bijejo mnoge bitke z lobiji in pohlepnim velekapitalom. Imajo okoli 40 milijonov članov in skupno so dosegli že nekaj zmag :)

#7
Radmila Čučak
2
May 06, 2018
Stoyan lep pozdrav :)

Ne vem koliko pesticidov razpršujejo letala, ki pa so zagotovo veliki onesnaževalci, saj kerozin vsebuje tudi svinec, ki ga mi potem mi , vdihujemo .. pada po pridelkih, da ga potem zaužijemo s hrano...... pronica v pitno vodo....znano pa je, da je svinec kancerogen živčni strup in so ga zato prepovedali v bencinu za avtomobile

Toda tudi sami kmetje so navdušeni uporabniki strupenih pesticidov, tako da je hrana prežeta z njimi. Pesticidi so xeno-estrogeni, ki motijo hormonski sistem. Vežejo se na receptorje za estrogen v membrani celic in povzročajo različne bolezni, od raka, do prezgodnje pubertete ter premajhne količine testosterona pri moških

Kontaminirana je tudi ekološko pridelana hrana, saj je ugotovljeno, da je herbicid glyphosate v Roud Up od Monsanta prisoten v dežju po vsem svetu in pada na vse pridelke. Povzroča pa sindrom propustne črevesne sluznice, kar vodi v kronična vnetja in bolezni

Vendar je le uspeh AVAAZa, da je s podporo ozaveščenih ljudi dosegel vsaj dveletno prepoved neo-nikotinoidnih pesticidov, ki ubijajo čebele. To je seveda prvi korak na področju zakonodaje, bomo pa videli, kako se bo obneslo v praksi. Ali bodo kmetovalci upoštevali to prepoved, ali bodo te pesticide umaknili iz trga in ali bodo inšpektorji to preverjali? Po navadi so bolj dejavni,šele ko se zgodi večji pomor čebel.

Dve leti prepovedi je zelo kratka doba, verjetno je bil kemični lobi premočan, da bi dosegli kaj več. Kemična industrija pospešeno zastruplja ves svet in izdelujejo vse več in več kemičnih strupov..... zdaj jih je že 80.000, za katere sploh ni narejenih nobenih študij, kako vplivajo na zdravje, V ZDA so pri novorojencih našli v popokovni krvi v povprečju 126 kemičnih strupov, ki so od matere preko placente prišli v fetus.

#6
Stoyan Svet
0
May 06, 2018
iluminatski NWO gospodarji NATO-a, EU in kemičnih korporacij se požvižgajo na EU zakonodajo in z letali veselo razpršujejo te pesticide, kjerkoli se jim zljubi. Še ob rekah, ki je ob tem času včasih kar mrgolelo od raznih mušic muh in komarjev ni nobenega duha ne sluha. O tem problemu opozarjam že več let. Ljudje zbudimo se. Smrt nad naravo in nami prihaja z letali iz zraka.
#5
Radmila Čučak
1
May 06, 2018
Čebelice se ti zahvaljujejo, Janez :)
#4
Janez Gril
1
May 06, 2018
Urejeno :)
RECENT SIGNERS
10 seconds ago

Janez G., Slovenia
#3
Radmila Čučak
2
May 04, 2018
Kdor želi podpreti boj za preživetje čebel, lahko podpiše peticijo AVAAZ-a, ki je zbral že več kot 5 milijonov podpisov za prepoved uporabe pesticidov, ki ubijajo čebele

https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees_global_nm_sh/
#2
Radmila Čučak
Radmila Čučak
Objavil/a 2018-05-04 14:38:39 (May 04, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Sveta Trojica
Anti-stres terapija
Depresija - vzroki in zdravljenje
Razstrupljanje dojenčka po cepljenju
Zdravljenje avtizma
Razstrupljanje od pesticidov in gensko spremenjene hrane
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj