Indijski ples

OddajRadmila Čučak, dne 2017-04-07 ob 13:51:14

Leta 2004 sem obiskala tečaj indijskega klasičnega plesa Bharat Natyam. Plesni tečaj je v Ljubljani vodil Ujwal Bole, učitelj joge in poklicni plesalec 3.500 let starega plesa Bharat Natyam, ki so ga nekoč plesali v hindujskih templjih, kot obliko čaščenja Boga.

Ujwal Bole je imel v Domžalah plesno predstavo, v kateri je plesal boga Šivo. Bil je tako prepričljiv, da sem bila med predstavo v posebnem duhovnem stanju in sem skozi intuicijo dojela pomen nekaterih plesnih korakov. Še posebno ko je stal v položaju kralja plesa Nataraya in je na določen način zamajal svoje obrvi. To je bilo izjemno in močno doživetje. 

Ples se je iz templjev razširil tudi v kraljevske palače v Indiji in se ohranil vse do današnjih dni, kot en izmed sedmih klasičnih stilov plesa. Ta ples ima čudovito ornamentiko gibov dlani in prstov, ki se imenujejo mudre. Je 52 glavnih položajev dlani in prstov, ki pripovedujejo vsak svojo zgodbo. 

slika prikazuje kataka-mukha mudro

Bharat Natyam tempeljski ples je dobil ime po Seidžiju Bharati, ki je v 2. stoletju pred našim štetjem napisal besedilo o drami Natešastra in v njem določil pravila plesa. Beseda **natya** pomeni ples in dramo, saj so v indijskih klasičnih plesih gibi, glasba in govor tesno povezani.  Z mimiko obraza pa plesalec izraža čustva in občutke, celo ljubezen, sočutje  in smeh. Beseda **bharat** pa je ime modreca Bharate, ki je napisal spis o plesu Natya shastra. 

Hindujska legenda o nastanku sveta opisuje nastanek vesolja skozi lepoto plesa Šive Nataraje - Gospoda Plesa, saj so starodavni modreci Rishiji videli ples Šive v vseh stvareh. Šiva (zavest) pleše v vseh kozmičnih elementih : pleše v skrivnostni črnini prostora etra ali akaše, v modrini razigranega ozračja, v živahno vročih plamenih ognja, žuborenju mehke vode in navidez mirujoči zemlji, ki je temeljni kamen tega sveta. 

Ta ples Šive je fizik Fritjof Capra v knjigi Tao Fizike opisal približno tako: 

"Sedel sem na obali oceana, opazoval zahajajoče sonce in čutil lastno dihanje, ko sem se nenadoma pričel zavedati, da moje okolje sodeluje v gigantskem kozmičnem plesu. Kot fizik sem vedel, da je vse okoli mene, pesek, kamni, voda in zrak iz vibrirajočih molekul, ki stopajo v medsebojne odnose. Vedel sem, da se v atmosfero nenehno izlivajo kozmični žarki, ki se z visoko energijo zaletavajo v atome zraka. Videl sem slapove energije, ki so se spuščali iz vesolja, in videl sem vse atome v okolju in svojem telesu, kakor ritmično plešejo v interakciji z njimi.  V tem trenutku sem vedel, da je to Kozmični Ples Šive, ki ga častijo Hindujci." 

Indijski ples je tudi oblika joge, saj pomaga vzdrževati telesno in duševno ravnovesje. Zlasti Bharat Natyam se uporablja kot plesna zdravilna terapija. 

Ples se prične s pozdravom Namaskar, s katerim plesalec izrazi spoštovanje Bogu, učitelju in gledalcem. Dotakne se matere Zemlje in jo prosi za dovoljenje, da jo tepta med plesom. S tem pozdravom se ples tudi konča. 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ana Kos
1
Apr 19, 2017
Radmila, kajne! Tudi jaz sem navdušena nad folkloro, ponosna sem na eno mlado sorodnico, ki pleše take plese.
Vse je dobro, kar nam pomaga živeti pristno življenje ... biti povezani z življenjem v samem sebi in biti povezani tudi z zdravimi koreninami ...
#11
Radmila Čučak
1
Apr 19, 2017
Ana <3......verjamem, da imaš lepe spomine na ta dogodek :)...lepo se je na tak način povezati z naravo

meni so všeč tudi folklorni plesi, ki so se nekoč plesali po vaseh....tudi kolo, ki je povezalo sovaščane s plesom in glasbo ter blagoslovilo zemljo
#10
Ana Kos
1
Apr 18, 2017
Radmila, veš, na kaj se rada spominjam v zvezi s svojim otroštvom!
Ne vem natančno, na kateri praznik je bio vezano, morda na Sveto Rešnje Telo in Kri, vsekakor na nek praznik pomladi, maja recimo. No, kmetje bi to vedeli, vsaj tisti iz bolj starih časov, ne vem, koliko je tega še v praksi.
No, od tistega praznika naprej morda šest sobot zapored me je mama poslala, da sem šla z blagoslovljeno vodo po naši kmetiji in blagoslovila vse njive! O, kako rada sem imela to! Hodila sem po naših bregovih, obhodila vse njive, blagoslavljala ... in spotoma nabrala kakšen šopek ... ampak vedno sem se zahvaljevala rožicam, ker sem jih smela odtrgati ... se opravičila tistim, ki jih nisem odtrgala - ker se mi niso zdele najbolj lepe ... In se opravičila travi, ki sem jo na teh svojih obhodih pohodila! <3

Otroštvo! <3
#9
Radmila Čučak
1
Apr 18, 2017
Ana........lepo si povedala.....vsak položaj rok ima svoj pomen....na primer ....mesec....pav....list.....lotos...kača.....srna.....čebela......leteči labod.....metulj.....ravnovesje.....objem.....lepota....prijateljstvo.......kdor pozna pomen, lahko ples bere kot zgodbo iz indijske mitologije.....

meni je pri tem plesu všeč začetni pozdrav in spoštovanje do Zemlje, prošnja za dovoljenje, da se jo tepta med plesom.......tega nisem nikjer drugje zasledila.....

v davnih časih so imeli večji čut za spodobnost..... ponižnost....hvaležnost
#8
Radmila Čučak
0
Apr 18, 2017
Zim Zelen.....ta stari ples je precej težek......osredotočiti se moraš istočasno na mudre prstov, mimiko obraza, položaje nog....

.....vsak posamezni položaj je kakor živa človeška mandala.....morda naš um ne pozna posamezne zgodbe....a podzavest razume več, ker so ti položaji kakor univerzalni simbolni jezik stvarstva :)
#7
Radmila Čučak
0
Apr 18, 2017
*Liza.. *Abram......me veseli, da vama je všeč :)
#6
Ana Kos
1
Apr 18, 2017
Kako nekaj lepega je ples! Izražanje s plesom! Prav tako pesem globoko pretrese ... pesem, melodija, ritem <3

Položaj, tudi položaj rok, prstov, gibi ... zanimivo je to, kaj pomeni samo na sebi, kaj mogoče vsi razumemo - brez razlage ... in potem so še položaji, gibi, koraki, kretnje ..., ki imajo vnešeno vsebino, pa prvotno ne pomenijo tega.
Tako so tudi razne kretnje pri obredih, ki nekaj pomenijo in jih znajo razložiti samo poznavalci ...
#5
Liza Whiteapple
1
Apr 18, 2017
Že večkrat sem želela opisat kako doživljam ples... Zame je bil vedno kot sredstvo za nekak priklop ali povezavo z univerzumom :). Lepo :).
#4
abram1b2 Cej
1
Apr 18, 2017
Odličen zapis Radmila:)**
#3
Zim Zelen
2
Apr 18, 2017
Lep, zanimiv ples.
Za razumevanje pripovedi, zgodbe plesa, bi rabil prevajalca.
Ko živiš s to kulturo, spoznavaš posamezne gibe, elemente skozi daljši čas so del tebe.
#2
Radmila Čučak
1
Apr 07, 2017
Bharat Natyam -3500 let star ples

https://www.youtube.com/watch?v=-A2F0vOwyZMles

Sridevi Nrithyalaya - Bharathanatyam Dance - Samyuktha Swaminathan - BHO SHAMBHO - YouTube

Choreography - Smt.Sheela Unnikrishnan Vocal - Sri Hariprasad Mridangam - Sri Guru Bharadwaaj Veena - Sri Ananthanarayan
#1
Radmila Čučak
Radmila Čučak
Objavil/a 2017-04-07 13:51:14 (Apr 07, 2017)
Starejša objava Novejša objava
Bharatanatyam Namaskar - YouTube

A Bharatanatyam dancer starts and ends every session of dancing with Namaskaram (obeisance). The dancer pays respect to God (Nataraja), Teacher (Guru) and Au...

Bharatanatyam Mudras - YouTube

Mudras - One of the most striking features of Indian classical dance.

ZADNJE OBJAVE
Cepljenje povzroča bolezni
Čebele in pesticidi
Aromaterapija: gripa in viroze
Božično jutro
Tara
Etno glasba
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
julij 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj